23.11.10

Сувенир

Као што неки од случајних пролазника овде знају, deviantArt је овог лета славио 10. рођендан. Поред вероватно бројних других пригода појавила се и маја, која је ових дана била на снижењу, што сам искористио, и нешто од скромне зараде од продаје принтова током минулих година вратио сајту у замену за једну. Стигла је данас (требало јој је 3 радна дана, сјајно) и баш ме обрадовала!
Разлог томе је чињеница да је тај сајт кад сам први пут показао своје цртеже широкој и непредвидивој web публици, имао значајну улогу у порасту сајмопуздања према сопственом раду кроз сусрете са интересантним новим људима. Та година је била година уписа на факултет, и иако радови који су стицали похвале од чланова заједнице и слично немају два посто везе с'оним што се захтева на пријемном, много сам храбрије приступио свему томе, него што верујем да бих иначе.
Можда ово делује смешно јер девијант, чини се, није котиран у јавности као стварно "уметнички сајт" и да преовладава утисак да тамо доминирају тинејџерски фан-арт избљувци недопадљиви мангоиди и једнорози. Има тамо и горих ствари по кредибилитет уметности, и много значајнијих.
Међутим, сајт више тежи тој некој функцији заједништва и лаког повезивања са другима, што може се рећи, највише привлачи младе ствараоце који не теже професионалнијем миљеу. У том погледу је сајт феноменалан а већ при првом сусрету приметан је тај више интерни карактер.
У том огромном броју свега и свачега стварно се може пронаћи обиље добрих ствари и сјајних уметника, (а чињеница је да количина уложеног труда потребна за то расте и са растом броја чланова), који својим суделовањем могу само на више начина позитивно допринети тој заједници а никако свом компромитовању.
Постављање радова на Behance мрежу као и овај блог је  моја тежња за сведенији експозеј. Све у своје време.

Нема коментара:

Постави коментар